Наукові читання «Дніпровська орбіта»
Наукові читання «Дніпровська орбіта»
Гуманітарні аспекти ракетно-космічної техніки
Історія

XVII НАУКОВІ ЧІТАННЯ «ДНІПРОВСЬКА ОРБІТА2022»

26-28 жовтня 2022 на базі НЦАОМ ім. О.М. Макарова пройшли XVІI Наукові читання «Дніпровська орбіта-2022».

Організаторами Наукових Читань виступили: Національний центр аерокосмічної освіти молоді ім. О.М. Макарова (НЦАОМ) та Національний музей космонавтики ім. С.П. Корольова (м. Житомир) за підтримки Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара та Державного підприємства «Конструкторське бюро «Південне» ім. М.К. Янгеля».

Для участі у наукових читаннях було надіслано понад 200 запрошень. Заявки для участі у Наукових Читаннях надійшли від фахівців та наукових співробітників, молодих науковців та студентів підприємств, організацій та ВНЗ аерокосмічної галузі Дніпра, Києва, Житомира, Харкова, Полтави та інших міст України. Усього 37 заявок.

За рішенням оргкомітету XVІI Наукові читання «Дніпровська орбіта» були присвячені Початку космічної ери (запуску першого штучного супутника Землі ПС-1, який відкрив шлях для дослідження космосу).

Офіційне відкриття відбулося 26 жовтня 2022 року. З вітальним словом до учасників та гостей звернулися заступник Генерального директора з науки та освіти Національного центру аерокосмічної освіти молоді ім. О.М. Макарова Ірина Федоренко та директор Національного музею космонавтики ім. С.П. Корольова, м. Житомир Ірина Дячук.

З доповіддю про створення першого штучного супутника Землі виступила доктор філософських наук Ірина Дячук. Вона відмітила, що польоту першого у світі штучного супутника Землі передувала титанічна робота вчених та конструкторів. Над створенням штучного супутника Землі на чолі із засновником практичної космонавтики С.П. Корольовим працювали вчені: М.В. Келдиш, М.К. Тихонравов, М.С. Лідоренко, В.І. Лаппо, Б.С. Чекунов та багато інших.

Учасники та гості Наукових читань подивилися фільм «Початок космічної ери».

27 та 28 жовтня відбулися засідання з 6 наукових напрямів:

  • історія авіації та ракетно-космічної техніки;
  • аерокосмічна освіта молоді та вузівська наука;
  • екологія та Космос;
  • філософія та Космос;
  • економіко-правові, гуманітарні та етичні аспекти освоєння Космосу;
  • молодь та Космос.

Всього було заслухано 25 доповідей, в обговоренні взяли участь понад 40 учасників та гостей Наукових Читань.

28 жовтня 2022 року о 13:00 відбулося заключне засідання. Підсумки роботи наукових читань «Дніпровська орбіта – 2022» підвели члени наукового комітету Надія Кушлакова та Віктор Хуторний, з заключним словом до учасників та гостей звернувся генеральний директор НЦАОМ ім. О.М Макарова Олексій Кулик.

Усі учасники Наукових Читань були відзначені дипломами.

Наукові читання «Дніпровська орбіта» проходили в on-line форматі.

Дякуємо всім учасникам Наукових Читань та сподіваємося на подальшу співпрацю.

Підприємства організатори