Наукові читання «Дніпровська орбіта»
Наукові читання «Дніпровська орбіта»
Гуманітарні аспекти ракетно-космічної техніки
Історія

XIII Наукові читання «Дніпровська орбіта – 2018»

18-20 жовтня 2018 року на базі НЦАОМ ім. О.М. Макарова та ДП «Конструкторське бюро «Південне» ім. М.К. Янгеля» відбулися XIII Наукові читання «Дніпровська орбіта-2018».

Організаторами Наукових читань виступили:

  • Державне підприємство «Конструкторське бюро «Південне» ім. М.К. Янгеля»
  • Національний центр аерокосмічної освіти молоді ім. О.М. Макарова (НЦАОМ)
  • Музей космонавтики ім. С.П. Корольова Житомирської обласної ради
  • за підтримки Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, Українського молодіжного аерокосмічного об'єднання «Сузір'я».

Для участі у наукових читаннях було надіслано 120 запрошень. Заявки для участі у Наукових Читаннях надійшли від фахівців та наукових співробітників, молодих науковців та студентів підприємств, організацій та ВНЗ аерокосмічної галузі Дніпра, Запоріжжя, Івано-Франківська, Києва, Житомира, Харкова, Полтави, Чернівців та інших міст України. Всього 57 заявок.

За рішенням оргкомітету XIII Наукові читання «Дніпровська орбіта» були присвячені 165-річчю від дня народження Миколи Івановича Кібальчича – винахідника, автора першого проекту реактивного двигуна та літального апарату для польотів людей.

Офіційне відкриття та пленарне засідання відбулося 18 жовтня 2018 року о 16:00. З вітальним словом до учасників та гостей звернулися виконуючий обов'язки генерального директора Національного центру аерокосмічної освіти молоді ім. О.М. Макарова Олексій Володимирович Кулик, перший технічний директор програми "Морський старт", герой України Володимир Геннадійович Команов, заступник Генерального конструктора з наукової та навчальної роботи ДП «Конструкторське бюро «Південне» ім. М.К. Янгеля» Олександр Ерикович Кашанов та начальник відділу персоналу та попередження корупції Державного космічного агентства України Володимир Родіонович Кузьмін.

Цікавою та змістовною була розповідь про життя та діяльність Миколи Івановича Кібальчича, представлена ​​делегацією з Меморіального музею Кібальчича (м. Короп, Чернігівської області).

З доповіддю «Фігура Миколи Івановича Кібальчича у сучасній історіографії: дискусійні питання» на пленарному засіданні виступив доктор історичних наук, професор Варфоломій Степанович Савчук.

19 жовтня 2018 року відбулися засідання з 6 наукових напрямів:

  • історія авіації та ракетно-космічної техніки;
  • аерокосмічну освіту молоді та вузівську науку;
    екологія та Космос;
  • філософія та Космос;
  • економіко-правові, гуманітарні та етичні аспекти освоєння Космосу;
  • молодь та Космос.

Усього було заслухано 44 доповіді, в обговоренні взяли участь 76 учасників та гостей Наукових читань, серед яких найчисельнішою була делегація спеціалістів ДП ​​«Конструкторське бюро «Південне» ім. М.К. Янгеля».

В рамках Наукових читань пройшов круглий стіл, присвячений 95-річчю від дня народження Віктора Васильовича Грачова – провідного конструктора першої ракети КБ «Південне» Р-12, заступника генерального конструктора КБ «Південне» з випробувань, члена Держкомісії та технічного керівника випробувань ракет КБ «Південне». Своїми спогадами про Віктора Васильовича поділилися заступник Генерального конструктора з льотно-конструкторських випробувань та льотної експлуатації ДП «Конструкторське бюро «Південне» ім. М.К. Янгеля» Анатолій Васильович Агарков та заступник начальника випробувального комплексу, ветеран КБЮ Леонід Олексійович Грибачов.

19 жовтня 2018 року о 17:00 відбулося заключне засідання, на якому було підбито підсумки роботи Наукових читань «Дніпровська орбіта-2018». Своїми враженнями про роботу секцій поділилися члени наукового комітету доктор історичних наук Савчук Варфоломій Степанович, доктор філософських наук Дячук Ірина Дмитрівна, доктор філософських наук Шевцов Сергій Вікторович та інженер-конструктор Селіфонов Іван Петрович.

Найкращі доповіді були відзначені дипломами та рекомендовані до публікації у фахових наукових журналах.

Підприємства організатори